Bra att veta

Malmö Djurskyddsförening har inget eget djurhem, men vi hjälper till med omplaceringar av framförallt hundar och katter. Du hittar er info om detta under fliken omplaceringar.  Nedan hittar du tips som kan hjälpa övriga djur. 

Fåglar

På vintern kan det vara ont om mat för många fåglar. Du kan hjälpa dem genom att hänga ut talgbollar som du köpt eller fröblandningar i foderautomater. Tänk bara på att inte hänga ut nätklädda talgbollar eftersom fåglarna då riskerar att fastna med sin näbb i nätet. Det kan även drabba andra djur som hittar det på marken.

Om du vill göra egna talgbollar så kan ett receptexempel se ut såhär:
Smält kokosfett på svag värme och blanda i lätt hackade jordnötter, vetekross och/eller vetekli, linfrön, hasselnötter och fiberhavregryn och dessa kan läggas i som de är. Låt stelna lite och rör i lite rumsvarmt margarin för att göra blandningen lite lättare att hantera. Blandningen kan sedan med fördel serveras i till exempel delade kokosnötter eller kanske en liten plastkruka att hänga ut.

Fröblandningar att ges i automater kan med fördel bestå av solrosfrön, hampafrön och jordnötter. Det blir mest näringsrikt då. En foderautomat kan du göra hemma själv genom att till exempel hänga ut frön i en kopp med träpinne att sitta på, eller fixa till en liten petflaska eller mjölkkartong med välplacerade hål i.

Tänk på att fåglarna helst inte ska sitta direkt i maten, utan lite bredvid. Det är för renhållningens skull. 

Ett annat enkelt tips är när osten nästan är uppäten så att bara en liten skalkbit återstår, så kan du med fördel ta den och hänga ut i ett träd. Vissa fågelarter tycker om äpplen. Läs gärna mer om fågelmatning på Wildlife Garden https://www.wildlifegarden.se/levande-tradgard/vad-ater-faglarna.html